I første nummer af Amputations Nyt 2022 bragte vi et portræt af Henrik Alrøe Sørensen. Nu fortæller Henrik selv om sine smarte opfindelser og anmelder et nyt hjælpemiddel.

Af Henrik Alrøe Sørensen, næstformand i Amputationskredsen

Den opmærksomme læser vil nok huske mig fra artiklen sidste år, hvor vores daværende redaktør Laura, var på besøg på min Gård, ”Alrøegaard” på Djursland. Hun beskrev, hvordan det kan flaske sig at være Landmand, og i høj grad bonderøv, selvom jeg er amputeret på både arm og ben. 

En del har efterfølgende kontaktet mig for at høre nærmere om dels mine ”genveje” til et arbejdsliv efter ulykkerne, og dels hvordan jeg med hjælp fra min bandagist, Bandagist centret i Risskov ved Århus, har konstrueret diverse værktøjer til min armprotese, så jeg i dag faktisk har en meget effektiv og brugbar ”højre hånd” med mange værktøjer, der nemt kan klikkes af og på alt efter arbejdets opgave.

Opfinderlysten startede med jagt
Det virkelig guddommelige stykke værktøj er dog opfundet i forbindelse med min store passion for jagt. Jeg møder fra tid til anden mennesker, der ikke forstår hvorfor nogle mennesker går på jagt og selv skyder deres kød.  Den diskussion tager jeg gerne, men dog kun med personer, der ikke spiser kød.

Som økologisk landmand ved jeg jo udmærket, hvordan størstedelen af vort enorme kødforbrug produceres under rædselsfulde forhold. Den råbuk, jeg temmelig sikkert nu på udgivelsesdatoen har skudt i min skov, har levet lykkeligt til sekundet, hvor den rammes af skuddet.

Ja, en jæger skal naturligvis kunne ramme, hvad han sigter på – det har min lille opfindelse gjort muligt. En almindelig golfkugle er monteret på mit gevær, og Bandagist Centeret har støbt en plastkop, der kan trykkes ind over golfkuglen, når den er klikket på selve protesedelen, som for øvrigt også er fantastisk i sin opbygning. Genialt, simpelt, og meget effektivt.

Jeg har faktisk, efter at vi lavede ”geværprotese-værktøjet”, fået systemet monteret i traktor, mejetærsker, rendegraver, ja endda på motorsaven. Det er så lækkert, at jeg har fået håndledsfunktionen igen!

En smidighed, der er meget afgørende i det sekund, jeg kaster geværet til skulderen – og afgiver skud. Lykken står den kække bi, siger man, og en lykke er det for mig, når fasanen, gåsen, anden, og ja selv en lille sneppe falder for perfekt skud. Og efter et krondyr er man beruset i flere dage.

Det er min lille hund for øvrigt også. En lille dansk-svensk gårdhund, der af alle mine jagtkammerater i begyndelsen ikke blev regnet for en ”rigtig jagthund”. Det er jo heller ingen rigtig jagthund, men min lille hund er den BEDSTE, jeg af har haft ud af otte.

Mine tidligere hunde har alle været springerspaniels, og ingen af dem når den dansk-svenske gårdhund til sokkeholderen. Hun er fantastisk. Selv når jeg tager nyt udstyr i brug, som jeg nu vil berette om;

Hjælpemiddel til terrænkørsel får fem gummistøvler
Jeg bruger mig selv MEGET, og har derfor ofte små skrabesår på min lårbens-stump. Det bevirker at benprotesen bliver meget smertefuld at gå med, og helt uudholdeligt bliver det selvsagt, hvis jeg må undlade en jagtdag.

Men det er der nu en løsning på! Jeg var på Rehab-Messen i København og opdagede her en guddommeligt genial ”terrænkørende kørestol” fra et lille firma i Bramming, der kalder sig ”Natur Tandhjulet”.

Jeg har som Amputationskredsens udsendte selvfølgelig afprøvet ”vidunderet” i bedste biltest stil, og giver den fem gummistøvler ud af fem. Nu kan ALLE komme ud i naturen, kørestolen har en garanteret, effektiv køretid på fem timer, hvorefter der kræves opladning. Den er praktisk talt lydløs, så selv en Pyrs Jagt med riffel, er ikke noget problem.

Ved Pyrs Jagt bevæger jægeren sig ene mand rundt i terrænet, oftest med riffel, og håber på at overraske vildtet ved at liste sig ind på sikker skudafstand. Her er kørestolen perfekt. Den kører snildt igennem våd mose med blankt vand i fodsporene, hvor selv personer med alle lemmer i behold vil være besværet, og man kan viske sin kærestes navn i romantisk stilhed, som kun Naturen kan frembringe.

De brede store luft-gummihjul bærer så godt oppe, at der sagtens kan stå en person bag på Kørestolen, – og allerbedst er der trækkraft til at køre selv i mudret jord. Det eneste lille minus er en stor dreje/vende radius, der skyldes, at man har prioriteret styrke i frontakslen større end venderadius. Det er således hele akslen, der drejes af en centermonteret elmotor, der styres af et lille joystik, der ligeledes styrer fremdrift og bakkefunktionen, der endda valgfrit kan monteres til henholdsvis højre- eller venstrehåndsbetjening.

Enkelt, genialt, og umiddelbart meget robust. Kørestolen kan transporters efter egen bil i en lille trailer, som Klaus, der er indehaver af Natur Tandhjulet selv har bygget og fået indregistreret, så selv helt små biler med trækkrog, kan afhente kørestolen. Alt dette vidunderlige kan lejes for en hel dag for kr. 650 inklusiv moms. Så det er bare med at komme ud i naturen og blive ”glad i låget”.