AK og AF’s samarbejdsmanifest

Dette var det første fællesarrangement, og selvom der var nogle afbud på grund af sygdom, var der en dejlig stemning blandt de 22 deltagere, som deltog i den længere gå- og køretur. Turen mindede om det år, der er blevet brugt på at samle kræfterne og skabe et nyt fællesskab. Siden sidste efterår har arbejdet på tværs af de to foreninger skabt et nyt fundament, som forventes at vare frem til efteråret 2025 og længere.

Et skridt videre i samarbejdet

Ud over fælles arrangementer er der også blevet taget et vigtigt skridt fremad: Foreningernes bestyrelser har forhandlet sig frem til en samarbejdsaftale. Det betyder, at Laila Klokkerholm Bjørn, som er kasserer i AK (en kreds under DHF), og Henrik Alsøe Sørensen, som er næstformand i AK, begge bliver medlem af AF’s bestyrelse. Samtidig har tre personer fra AF – Christian Bargisen, Marianne Palm og Jan Brix Rasmussen – tilkendegivet, at de stiller op til AK’s bestyrelse ved den kommende generalforsamling.

Det har taget tid at få alle brikkerne på plads, og undervejs er der blevet brugt ord som “overgangsregering” og “samlingsregering” – dog uden storhedsvanvid! Planen er, at dette nye samarbejde skal prøves af frem til AK’s generalforsamling 2025, hvor målet er at skabe et fælles fodslag mellem de to foreninger.

Samlingsregering – og fremtidsudsigter

Laila er allerede blevet en del af AF’s bestyrelse, da AF’s vedtægter muliggør dette. Samarbejdet indtil videre har været både positivt og konstruktivt, og vi håber, at medlemmerne i både AK og AF vil tage godt imod den foreslåede nye bestyrelsessammensætning og støtte op om de fælles mål.

Sammenligningen med at strikke en strømpe er blevet brugt som billede på processen – vi arbejder med forskelligartede pinde og teknikker, mens vi stille og roligt strikker et fælles fodfæste. Fremtidsudsigterne ser lovende ud, og både politisk og socialt samarbejde mellem foreningerne vil blive styrket.

Hvorfor skal vi samarbejde?

  1. Danmark er for lille til to foreninger: Ved at samle kræfterne fra begge foreninger kan vi undgå at sprede ressourcerne og sikre, at vi står stærkere sammen.
  2. Større politisk aftryk: Når vi står sammen, kan vi lægge et større pres på beslutningstagere og få en større indflydelse på lovgivning og politik, der vedrører amputerede og deres vilkår.
  3. Indflydelse på hjælpemidler: Samarbejdet giver os en stærkere stemme i dialogen om, hvilke hjælpemidler der er tilgængelige, og hvilke forbedringer der er nødvendige for brugerne.
  4. Adgang til vigtige organisationer: Med samarbejdet får vi adgang til både Dansk Handicaporganisation og Danske Patienter, hvilket åbner flere døre for at fremme vores sag og opnå bedre vilkår.
  5. Bedre dialog om vilkår for amputerede: Ved at samle vores erfaringer og ressourcer kan vi forbedre dialogen med relevante parter om de forhold, der påvirker amputerede i Danmark.
  6. Fokus på politiske emner: Vi kan samarbejde omkring vigtige politiske spørgsmål, som f.eks. hvordan kommunerne forskelligt tolker servicelovens § 112, og arbejde for en mere ensartet tilgang.
  7. Øget synlighed og vidensdeling: Ved at forene kræfterne kan vi opnå større synlighed for både amputerede og pårørende og sikre, at viden og erfaringer deles effektivt.

Hvorfor blande bestyrelserne?

Vi har valgt at samle en gruppe frivillige fra begge bestyrelser, der alle har det fælles mål at forbedre vilkårene for amputerede. Begge foreninger har unikke kompetencer, og for at sikre et vellykket samarbejde er det nødvendigt at drage fordel af disse kompetencer. Ved at blande bestyrelserne kan vi udnytte den samlede viden og erfaring bedst muligt.

I første omgang gælder denne løsning frem til næste generalforsamling i AK, hvilket giver os tid til at opbygge et solidt fundament og se, hvordan samarbejdet fungerer. Et år giver os en bedre chance for at finjustere samarbejdet og træffe informerede beslutninger om, hvordan vi skal fortsætte fremadrettet.

Fremtidige planer og projekter:

To weekender om året, hvor alle interesserede mødes til foredrag og aktiviteter.

Flere Café Balancegange og møder i frivillighuse landet over.

Kurser og aktivitetsgrupper for pårørende.

Informationsbrochurer om hjælpemidler, ansøgninger og politisk indflydelse.

En politisk indsats med fokus på servicelovens § 112 og ensartet lovfortolkning i kommunerne.

Bedre inddragelse af protesebrugeres behov i regionerne.

Nuværende bestyrelsers sammensætning:

Amputationsforeningens (AF) bestyrelse består af:

Christian Bargisen

Dennis Jakobsen

Gert Rune

Jan Brix Rasmussen

Laila Klokkerholm Bjørn

Marianne Palm

Robert Rolschau

Ronni Arming

Amputationskredsens (AK) bestyrelse har følgende medlemmer, der genopstiller ved næste generalforsamling i AK:

Annelise Hansen (er ikke på valg, er formand)

Henrik Alsøe Sørensen (er på valg og genopstiller)

Jørgen Gade (er ikke på valg)

Laila Klokkerholm Bjørn (er på valg som kasserer)

Alle bestyrelsesmedlemmer i AK og AF har godkendt forslaget om at invitere Christian Bargisen, Jan Brix Rasmussen og Marianne Palm ind i bestyrelsen. Selvom AK’s vedtægter ikke tillader opstilling som en samlet gruppe, håber vi, at alle medlemmer, der deltager i generalforsamlingen, vil forstå vigtigheden af samarbejdet og støtte op om forslaget.

Eventuelle spørgsmål kan rettes til:

Laila Klokkerholm Bjørn, laila.klokkerholm@gmail.com

Marianne Palm, marianne@amputationsforeningen.dk


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *